Burn-out

Iedereen voelt wel eens de behoefte om op de pauzeknop te kunnen drukken van het leven om even helemaal niets te hoeven doen.

Als je een burn-out hebt dan kun je echt niet meer door op de manier zoals je dat gewend bent. Je bent uitgeput, hebt pijn in je lichaam, vergeet veel en kunt je niet concentreren. Ook ervaar je vaak meer angst, verdriet en woede. Wat je voorheen allemaal zelf deed, kun je nu niet meer opbrengen. Het kan voorkomen dat een burn-out voorkomt uit te veel of te langdurige stress. En soms voel je gewoon nauwelijks meer iets, maar ga je gewoon ‘uit’. Werken aan jouw burn-out kan samen met mij.

Je bent op, je bent moe. Je lichaam geeft je nu een heel duidelijk signaal dat het zo echt niet meer verder kan. Je bent letterlijk en figuurlijk aan al je eigen grenzen voorbij gehold. Dat is een belangrijke risicofactor in je leven en werk: geen grenzen kunnen of durven stellen. Een andere risicofactor kan zijn: gebrek aan zingeving in je werk. Of misschien is de omgeving waarin je werkte niet gezond voor jou: sommige werkomgevingen zijn toxisch omdat er geen respect is voor grenzen of er is een angst gedreven werkcultuur.

Je hebt zoveel rekening gehouden met anderen dat jij jezelf bent vergeten. Daarom zie je pas heel laat in dat je te maken hebt met een burn-out. Hoogste tijd om te stoppen, hoe spannend dit ook is. Want je denkt dan dat alles in zal gaan storten. Hoe langer je wacht, hoe langer het ook duurt voordat je weer kunt gaan herstellen. Het is nu echt de hoogste tijd dat je eens aan jezelf gaat denken.

Zo reageert je lichaam bij een burn-out

Je bent zo ontzettend moe en je hebt nergens zin in, je komt dan ook nergens meer aan toe. Je kunt duizelig zijn of pijn ervaren in je lijf. Maar er zijn ook mensen die zelfs hartkloppingen krijgen. Het is ook niet gek als je zomaar in huilen uit kan barsten. Hoe graag je ook verder wilt, je lichaam en je geest weigeren verder te gaan. En soms is dat het enige dat je ervaart, een algemene weigering.

Leer je grenzen kennen, leer ze te stellen. Maar leer ook hoe je kunt ontspannen. Want het is echt heel belangrijk dat je weet en ervaart hoe je ervoor kunt zorgen dat spanningen weg kunnen vloeien. Ik vind het dan ook belangrijk om je zo te kunnen begeleiden dat je niet nog een keer aan je grenzen voorbij gaat en jezelf op weet te branden. Maar ook dat je zelf begrijpt welke patronen bij jou bij hebben gedragen aan de burn-out.

Dat je je bewust wordt wat je energie geeft en wat je energie kost. We kijken ook naar welke emoties, situaties het oproept. Om deze vervolgens te neutraliseren, om zo te zorgen dat het een ervaring iets is waarvan je hebt geleerd. En niet onbewust in je emmer hebt mee genomen, die nu vol is geworden.

Welke eigenschappen van de organisatie spelen een rol? Wat is belangrijk en geeft het je voldoening? Met een heldere focus kom je bij wat echt bij jou past en we je drijfveren zijn.

Grenzen

Je lichaam geeft helder aan wat goed voelt en wat juist niet. Als je meer contact weet te maken met je lichaam en je gevoelens, dan kun je ook leren voelen waar je grenzen liggen. En dan gaat het niet alleen om wat je niet meer wil, maar ook om wat je wel wil. Daarbij is het heel belangrijk dat je leert om goed naar je lichaam en je gevoel te luisteren. De prijs die je betaalde door niet te luisteren is vaak hoog geweest. In mijn begeleiding is dat dan ook een wezenlijk aandachtspunt.

Contact

Bel mij of gebruik het contactformulier als je vragen hebt rondom overspannenheid en burn-out. Ik help je graag.